INTERIEUR | HET BELANG VAN EEN SCHOON BINNENKLIMAAT.

INTERIEUR | HET BELANG VAN EEN SCHOON BINNENKLIMAAT.

Het belang van een schoon binnenklimaat.

Afbeeldingsresultaat voor zuurstof kamerplantUit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in woningen soms tweemaal zo ongezond is als de buitenlucht. Een slecht binnenklimaat wordt steeds vaker genoemd als oorzaak van allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, en aandoeningen aan de longen.

 

Wist je dat een gemiddelde persoon dagelijks meer dan 20.000 keer adem haalt, dit komt neer op meer dan 11.000 liter lucht per dag waarvan 75% binnenshuis.

Wij staan er nauwelijks bij stil maar het belang van een schoon binnenklimaat in huis wordt vaak onderschat. Verontreinigde lucht is namelijk met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen en zonder dat wij het door hebben komen er vervuilde luchtdeeltjes in onze longen terecht. Een voorbeeld hiervan is fijnstof, voornamelijk bij het koken komen er grote concentraties fijnstof terecht in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een aantal uren na het bereiden van een maaltijd de concentratie fijnstof binnenshuis nog steeds veel hoger was dan buiten.

De grootste boosdoeners in een gemiddelde woning:
– Een slecht onderhouden of verouderd mechanische ventilatiesysteem
– Vuile filters in een WTW unit
– Slechte isolatie van een woning
– Niet werkende afzuigkappen in een keuken
– Rook van tabakswaar
– Chemische materialen zoals verf, lijn, chloor en bleek

Mechanische ventilatiesystemen
De meeste woningen in Nederland hebben een mechanisch ventilatiesysteem wat ervoor zorgt dat vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Het meest voorkomende probleem bij deze systemen is dat mensen vaak vergeten dat een ventilatiesysteem ook onderhoud nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een slecht onderhouden systeem staat namelijk gelijk aan een ongezond binnenklimaat. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem is al snel te herkennen aan een aantal punten: de ramen van de woning zijn vaak beslagen, dit indiceert dat de luchtvochtigheid aan de hoge kant is waardoor bacteriën en schimmels ontstaan in de badkamer en wc en leidt vaak tot gezondheidsproblemen. Vaak zijn ventilatiesystemen in Nederland verouderd waardoor die ook niet meer goed werken. De mechanische ventilatie vervangen biedt hierbij een oplossing.

Daarnaast hebben woningen die na 2005 gebouw zijn vaak een Warmte Terugwin installatie (wtw) die behalve lucht afzuigen ook zorgen voor de toevoer van frisse lucht. Met behulp van een WTW filter in de WTW- unit stroomt alleen schone lucht een huis binnen. Daarom is het ook belangrijk om de WTW filter in een Warmte Terugwin installatie op tijd te vervangen.

Hoe schoon is jouw binnenklimaat? Hierbij nog een aantal simpele tips om jouw binnenklimaat direct te verbeteren!

– Ventileer jouw woning dagelijks door de ramen maximaal 15 minuten open te zetten
– Ventileer extra tijdens het nemen van een douche of tijdens het koken
– Zet een ventilatiesysteem nooit uit! Ook niet als je op vakantie gaat. De meeste systemen zijn energiezuinig, is jouw systeem ouder dan 15 jaar? Overweeg dan om het systeem te vervangen.
– Houdt jouw huis droog. Zet deksels op pannen, droog de douche af
– Houdt ventilatieroosters altijd open, zet deze nooit dicht
– Rook je in jouw huis? Stop hier direct mee!
– Een baby op komst? Begin op tijd met het verven van een babykamer en doe dit niet vlak voor de geboorte.

Wil je globaal testen wat de staat is van jouw ventilatiesysteem? Doe dan de ventilatietest.